CategoriesΠάσχα

Πως να βάψω Πασχαλινά αυγά με φυσικό τρόπο;

ΡΙΖΑΡΙ

Βάφω αυγά με ριζάρι

 

Το ριζάρι ή αλλιώς αριζάρι είναι ένας αυτοφυής θάμνος που φύεται στην νότια Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία.

 

Η ρίζα του ξεπερνά το μέτρο, είναι αρκετά παχιά και είναι η πηγή τα ουσίας αλιζαρίνη, της βασικής ουσίας που δίνει το έντονο κόκκινο χρώμα.

 

Τα πασχαλινά αυγά βαμμένα με ριζάρι έχουν ένα μοναδικό ανεξίτηλο χρώμα το οποίο δεν εισχωρεί στο εσωτερικό των αυγών και είναι κατάλληλο για τα παιδιά.

 

Οδηγίες βαφής αυγών με ριζάρι

 

  • Μερίδες 15
  • Προετοιμασία 15 λεπτά

Υλικά

  • 15 τμχ αυγά
  • 100 γρ ριζάρι σε σκόνη
  • ½ ποτήρι του κρασιού
  • ξύδι Για την επικάλυψη
  • Ελαιόλαδο
  • Μαλακό πανί

 

Οδηγίες

  1. Βράζουμε το ριζάρι με 4 κούπες νερό για 10 λεπτά και αφήνουμε να κάτσει η βαφή για 2-3 ώρες ή καλύτερα για ένα βράδυ.
  2. Το πρωί σουρώνουμε το ριζάρι και το προσθέτουμε μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τα αυγά και το ξύδι και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψουμε τα αυγά και βράζουμε για 15 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία από την ώρα που ξεκινά ο βρασμός.
  3. Όταν είναι έτοιμα τα αυγά τα αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα να κρύωσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με το ριζάρι.
  4. Στη συνέχεια με τρυπητή κουτάλα τα βάζουμε σε πιατέλα που έχουν  στρώσει χαρτί κουζίνας. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολάκι και βουτάμε ένα μαλακό πανί στο λάδι και περνάμε τα αυγά να γυαλίσουν. Τα τοποθετούμε σε διακοσμητικό μπολ και είναι έτοιμα να τα σερβίρουμε για το βράδυ της Ανάστασης.

Προτείνουμε φυτικές βαφές για τον χρωματισμό των αυγών το Πάσχα καθώς οι χημικές βαφές είναι τοξικές αλλά και επιβλαβείς για τον οργανισμό μας όσο και για το περιβάλλον.

 

Tips: Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι άλλα χρώματα εκτός του κόκκινου για τα αυγά σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι για πράσινο χρώμα, παντζάρι γα ροζ, πάπρικα για πορτοκαλί, κόκκινο λάχανο για μπλε-μωβ, κουρκουμά για κίτρινο.