CategoriesΑιθέρια έλαια

Τι πρέπει να γνωρίζω σχετικά με τα αιθέρια έλαια;

Τι πρέπει να γνωρίζω σχετικά με τα αιθέρια έλαια Olea Natura Blog

Αρωματοθεραπεία και αίσθηση

Η ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Tα αιθέρια έλαια δεν προσφέρουν μόνο ένα ευχάριστο άρωμα, αλλά βοηθούν στον εξαγνισμό του χώρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς όλα διαθέτουν ισχυρές αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Oρισμένα, μάλιστα, έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν συγκεκριμένα συναισθήματα και λειτουργίες, όπως η σεξουαλικότητα, η συγκέντρωση, η πέψη και η καρδιακή λειτουργία. Άλλα πάλι διαθέτουν κατευναστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες, που συντελούν στην πνευματική ξεκούραση και στη σωματική χαλάρωση.

 

Η Αρωματοθεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια, προκειμένου ο ασθενής να χαλαρώσει και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της πάθησης, που τον ταλαιπωρεί.

 

Πρόκειται για μια ολιστική θεραπεία που έχει σαν σκοπό τη βελτίωση της υγείας  και την αποκατάσταση της με σκοπό τη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας.
Τα αιθέρια έλαια των φυτών είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Άλλοτε διαχέονται στον αέρα για εισπνοές, άλλοτε διαλύονται στο νερό του μπάνιου και άλλοτε αναμειγνύονται με νερό και χρησιμοποιούνται σαν κομπρέσες. Μπορούν επίσης, να διαλυθούν μέσα σε έλαια βάσης όπως είναι το αμυγδαλέλαιο και να εφαρμοστούν μέσω μασάζ.

 

Στην αρωματοθεραπεία, πιστεύεται ότι τα αιθέρια έλαια επιδρούν στο τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, τα συναισθήματα και τον έλεγχο των ορμονών και κάποιοι θεωρούν ότι, τα αιθέρια έλαια απορροφώνται απευθείας από το δέρμα και δρουν άμεσα στο σώμα. Αδιαμφισβήτητα όμως, τα αρώματα επηρεάζουν άμεσα τόσο τη διάθεση όσο και την ψυχολογία μας. Μόλις μυρίσουμε κάτι, αστραπιαία, το μήνυμα καταγράφεται στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο ελέγχει την αντίδραση του σώματος, αλλά και του συναισθήματος απέναντι σε αυτή τη μυρωδιά.

Τα αιθέρια έλαια και η θεραπευτική τους φύση

Τα αποστάγματα από τα αρωματικά φυτά, που σήμερα αποκαλούμε αιθέρια έλαια έχουν σημαντική δράση καθώς επιδρούν στο σώμα καταλυτικά βοηθώντας το να αυξήσει την αυτοθεραπευτική του ικανότητα.

 

Ο θεραπευτικός χαρακτήρας των αιθέριων ελαίων στηρίζεται κυρίως στο χημικό τους προφίλ. Οι ενώσεις από τις οποίες είναι φτιαγμένα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις, όπως αντιφλεγμονώδη, ηρεμιστική, αντιβακτηριακή, εξισορροπιστική, αναλγητική και πολλές άλλες. Η χημική σύνθεση κάθε αιθέριου ελαίου είναι διαφορετική και αυτό ισχύει και για τη δράση του πάνω στο φυσικό σώμα αλλά και στο συναίσθημα. Για παράδειγμα αιθέρια έλαια που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοτερπένια όπως τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών έχουν αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Εκεί που συναντάμε επίσης μονοτερπενόλες είναι στο αιθέριο έλαιο της λεβάντας όπου έχουμε κατευναστική, αναλγητική και καταπραϋντική δράση.

Πως τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν τα συναισθήματα;

Υπάρχουν συγκεκριμένα αιθέρια έλαια που έχουν ηρεμιστική δράση στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, συνεπώς μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, αποτρέποντας τη συσσώρευση άγχους στο σώμα μας. Η δράση των αιθέριων ελαίων στο νου και τα συναισθήματα είναι περίπλοκη. Τα έλαια τείνουν να ισορροπούν και να φέρνουν το σώμα σε µια κανονική κατάσταση, αντί απλώς να το τονώνουν ή να το ηρεμούν, ενώ υπάρχει και µια παρόμοια δράση στα συναισθήματα.

 

Οι µυρωδιές των αιθέριων ελαίων έχουν την ικανότητα να µας    συγκινούν    και    να     ξυπνούν    µέσα    µας    συναισθήµατα. Η µυρωδιά του περγαµόντου    είναι    δροσιστική    και    αισιόδοξη.   
Το µελισσόχορτο, το τριαντάφυλλο, ο βασιλικός, το σανταλόξυλο είναι κάποια    από    τα    αιθέρια    έλαια    που    δρουν    ενάντια    στην απαισιοδοξία. Τα τονωτικά  αιθέρια    έλαια είναι αναζωογονητικά τόσο για το σώµα  όσο  και  για  το  νου. Απογειώνουν  την  πνευµατική δύναµη  και  συγκέντρωση, τονώνουν  τη  διανοητική δραστηριότητα  και καθαρίζουν    τη σκέψη.
Μία από τις βασικές λειτουργίες της αρωµατοθεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συµπτώµατα του άγχους και της έντασης. Οι ψυχολογικές πιέσεις µπορούν να οδηγήσουν στην απόγνωση και το θυµό,  δηλαδή σε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία µπορούν να κατευνάζονται µε τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων. Το λιβάνι είναι ένα από αυτά τα αιθέρια έλαια όπου επιβραδύνει  την    αναπνευστική  διαδικασία, και επιτρέπει βαθιές, µεγάλες αναπνοές µε αποτέλεσµα την ηρεµία.

Τρόποι Εφαρμογής Των Αιθέριων Ελαίων

 • Μασάζ

  Η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδος Αρωματοθεραπείας είναι το μασάζ με τα αιθέρια έλαια. Το άρωμα του αιθέριου ελαίου επιδρά θετικά στον εγκέφαλο, ενώ τα θεραπευτικά του συστατικά διαπερνούν το δέρμα και εισέρχονται στο κυκλοφοριακό και λεμφικό σύστημα, ώστε να επαναφέρουν τη ισορροπία που έχει διαταραχθεί. Το μασάζ δίνει ενεργητικότητα, βοηθάει στην απόκτηση καλής υγείας και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

 • Λουτρά

  Τα αιθέρια έλαια μπορούν να προστεθούν στο μπάνιο για ευχαρίστηση (λόγω αρώματος), για υποβοήθηση του ύπνου, για βοήθεια σε δερματικές ανωμαλίες ή παθήσεις, για μείωση των μυiκών πόνων ή για βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης. Τα αιθέρια έλαια λόγω της σύστασης τους δεν διαλύονται στο νερό, μπορούμε όμως να τα διαλύσουμε μέσα σε μέλι, γάλα ή αφρόλουτρο. Το μέλι είναι πολύ ενισχυτικό και θρεπτικό για το δέρμα και έχει καλές αντιφλογωτικές ιδιότητες, το ίδιο και το γάλα. Μπορούμε επίσης να αναμείξουμε τα αιθέρια έλαια με άοσμο υγρό σαπούνι, με φιλικό προς το δέρμα pH.

 • Αρωματικός λύχνος

  Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα μπολ με ζεστό νερό αρωματίζουν και απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα.

 • Γαργάρες

  Λίγες σταγόνες μύρου ή περγαμόντου σε ½ ποτήρι νερό καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος, τις ουλίτιδες, τις στοματίτιδες, τις άφθες.

 • Κομπρέσες

  Κρύα ή ζεστά επιθέματα (κομπρέσες) χρησιμοποιούνται για περιποίηση και θεραπεία σε ολόκληρο το σώμα.